Waardeberging kluis

De waardeberging van een kluis is afhankelijk van de weerstand die een kluis biedt tegen inbraak. Wat de hoogte is van de indicatie waardeberging is mede afhankelijk van enkele kenmerken, zo wordt er gekeken naar de metaaldikte, en de gebruikte materialen voor de wanden en deur. Ook de gebruikte sluiting kan van invloed zijn op de weerstand en waardeberging. Bij de aankoop van een kluis kunt u aan de hand van de beschikbare informatie kijken of de waardeberging van een kluis voor u afdoende is. Een kluis kan op meerdere manieren voldoen aan de in Europa gestelde eisen. Zo kunnen Kluizen gecertificeerd zijn door daarvoor aangewezen keuringsinstituten zoals de ESSA. Een kluis kan ook zijn ingedeeld in een bepaalde klasse doordat deze is gebouwd volgens de richtlijnen van het Nederlandse Centrum voor Preventie (NCP).

Verschillende keurmerken en eisen voor een kluis

Er meerdere normen en keurmerken voor kluizen. De norm van de Euro klasse stelt dat een kluis dient te zijn getest door een onafhankelijk testinstituut. Aan de hand van de uitkomst van de test wordt vervolgens bepaald van de weerstandsklasse van een kluis is. De testnormen van deze kluizen zijn vastgelegd in de norm EN 1143-2. Licht inbraakwwerende kluizen zijn veelal geclassificeerd volgens de Europese Norm EN 14 450, Securitylevel 1 kluizen zijn gedekt tot €2.500,- en Securitylevel 2 kluizen tot € 5.000,-. Het Nederlands Centrum voor Preventie werkt met klassen NCP safe 1 t/m 4. De kluizen hebben een indicatiewaardeberging van € 1.000,- tot maximaal € 7.000,-.

Overkoepelend is er de European Security Association (ESSA). De ESSA in een onafhankelijk instituut die als doel heeft duidelijke testmethoden en normen te waarborgen. Producten die door de ESSA zijn gecertificeerd krijgen een blauw ECB-S label. Enkele kenmerken die zijn weergegeven in het label zijn: het certificaatnummer, de weerstandsklasse en het gewicht.