Kluis verankeren

Een kluis verankeren is belangrijk. Het advies is om Kluizen met een gewicht minder dan 200 kilogram te verankeren. Dit kunt u doen op meerdere manieren. De juiste manier van het verankeren van een kluis is mede afhankelijk van de soort van wand of vloer, ook kan eis van de verzekeraar van invloed zijn. In veel gevallen worden kluizen verankerd met een houtdraadbout of mechanisch anker, ook wel keilbout genoemd. In de Europese norm NEN-EN 1143-1 is echter vastgelegd dat een juist verankering een weerstand van minimaal 50kN (5000 kg) dient te hebben. Indien de verzekeraar vereist dat de verankering volgens deze norm moet worden uitgevoerd is enkel chemische verankering afdoende.

Kluis verankeren met een mechanisch anker

Een montage die in de praktijk veel word toegepast is bevestiging met een mechanisch anker, beter bekend als keilbout. Deze manier van verankeren zorgt ervoor dat de kluis een grotere treksterkte heeft. De hoogte van de treksterkte is mede afhankelijk van de diameter van de keilbout. Uitgangspunten zijn:

Diameter keilbout 10mm, treksterkte 400 kg in beton
Diameter keilbout 12mm, treksterkte 710 kg in beton
Diameter keilbout 16mm, treksterkte 1390 kg in beton

Kluis verankeren met een chemisch anker

De meest effectieve manier van verankering is het bevestigen met een chemisch anker. Het op de juiste manier toepassen van chemische verankering dient zorgvuldig te gebeuren. Het is belangrijk dat de gemaakte boorgaten zeer goed worden schoongemaakt. Na het plaatsen van het chemische anker dient u deze eerst volledig te laten uitharden, voordat u de kluis kunt belasten. De hoogte van de treksterkte is mede afhankelijk van de diameter van het chemische anker. Uitgangspunten zijn:

Chemisch anker 8mm, treksterkte 740 kg in beton
Chemisch anker 10mm, treksterkte 990 kg in beton
Chemisch anker 12mm, treksterkte 1410 kg in beton
Chemisch anker 16mm, treksterkte 2060 kg in beton

Kluis verankeren met houtdraadbout en plug

Kluizen kunnen worden verankerd met 2 of 4 houtdraadbouten. Bij een juiste montage heeft deze combinatie een treksterkte van circa 100 kilogram. Een nadeel kan zijn dat een houtdraadbout niet optimaal door een dubbele wand heen kan worden gemonteerd. De kluis is dat niet maximaal vast te zetten omdat de plug niet aangetrokken kan worden. Het risico is dat een inbreker de kluis snel los kan maken.