Inbraakwerende kluis

Een inbraakwerende kluis wordt afgekort veelal kluis of brandkast genoemd. Er zijn drie productgroepen: brandwerend, inbraakwerend en een combinatie kluis die zowel inbraak als brandwerend is. Bij een inbraakwerende kluis wordt aangegeven wat de waardeberging van de kluis is. Deze term geeft aan hoeveel contact geld of waardepapieren er gedekt zijn voor de verzekering. Standaard wordt er door verzekeraars uitgegaan van een situatie waar het huis of kantoor onbewoond, onbewaakt en onbeveiligd zijn binnen de bebouwde kom. De verzekeraar kijkt in sommige gevallen ook of er extra beveiligingsmaatregelen zijn getroffen. U kunt hierbij denken aan een inbraakalarm of een afgegeven politie keurmerk voor het aanbrengen van beveiligde sloten. Het kan zijn dat de afgegeven dekkingsgraad dan wordt verhoogt.

Tip voor het checken van de indicatie waardeberging van een kluis

Neem contact op met uw verzekeraar om navraag te doen of zij akkoord zijn met de indicatie waardeberging die is afgegeven voor de kluis. Verzekeraars hebben overzichten van gecertificeerde kluizen en het is van belang dat de kluis die u wilt aanschaffen voldoet aan de door hen gestelde normen. Daarnaast zijn er omgevingsfactoren die de dekking na- of voordelig kunnen beïnvloeden.

Testen voor certificering van kluizen

Volgens Europese wetgeving dient een kluis uitgebreid te worden getest door een daarvoor aangewezen onafhankelijk testinstituut. Bij het testinstituut gaan gekwalificeerde mensen aan de slag om de kluis open te breken. Afhankelijk van het resultaat krijgt elke geteste kast een weerstandswaarde. Er wordt gekeken met welk gereedschap en hoe lang het duurt voor een specialist een kluis open krijgt. In het certificaat is aangegeven wat het testresultaat is en in welke klasse de kluis is ingedeeld.