Brandwerende kluis

Een brandwerende kluis is speciaal gebouwd om de waardevolle inhoud van de kluis gedurende een bepaalde periode tegen brand te beschermen. Het gaat niet alleen om te voorkomend dat de brand belangrijke documenten of waardevolle goederen verwoest, want ook een te grote hitte kan fatale gevolgen hebben voor bijvoorbeeld datadragers. De beschermingsfactor van een brandwerende kluis wordt uitgedrukt in een tijdseenheid van dertig minuten, zestig minuten of 120 minuten. De tijdsduur geeft aan gedurende welke periode de inhoud van de kluis tegen brand of de kritische temperatuur is beschermd. Er zijn verschillende brandwerende kluizen op de markt van diverse merken en in uiteenlopende modellen.

Brandwerende kluizen

Brandwerende kluizen kunnen geschikt zijn om documenten in op te bergen, maar bijvoorbeeld ook om datadragers te beschermen. Bij de keuze voor een brandwerende kluis kan er rekening worden gehouden met de inhoud die in de kluis zal worden opgeborgen. Indien er papieren documenten beschermd moeten worden tegen hitte of brand, dan kan er bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van een brandwerende archiefkast, maar ook van een documentenkluis of documentenkoffer. Aangezien papier bij een temperatuur vanaf 176 graden Celsius chemische reacties kan gaan vertonen, zijn brandwerende archiefkasten en documentenkluizen bij uitstek geschikt om papieren in op te bergen. Bij de bescherming van beelddragers, zoals microfilms is er al sprake van beschadiging bij een temperatuur vanaf 95 graden Celsius. De temperatuur in de brandwerende kluis mag in dat geval niet boven de 75 graden Celsius uitkomen. Een brandwerende safe in de vorm van bijvoorbeeld een mediasafe is in dat geval een prima oplossing. Een brandwerende kluis in de vorm van een datasafe biedt eveneens bescherming tegen mediadragers, zoals harde schijven, cd’s en back-up tapes. Dergelijke datadragers moeten beschermd worden tegen temperaturen vanaf 52 graden Celsius, zodat daar bij de keuze voor een brandwerende datasafe rekening mee kan worden gehouden.

Brandwerende kluis kopen

Een brandwerende kluis kopen wordt voornamelijk gedaan om documenten of goederen tegen hitte en brand te beschermen. Bij het kopen van een brandwerende kluis dient er rekening met de inhoud te worden gehouden. Het maakt nogal uit of er papieren documenten tegen brand en hitte moeten worden beschermd of dat de kluis wordt aangeschaft voor het opbergen van datadragers. Een brandwerende archiefkast is voor documenten een prima kluis, maar weer minder geschikt voor de bescherming tegen brand en hitte voor datadragers. Vergelijk binnen de gewenste categorie kluizen de mogelijkheden en koop de brandwerende kluis die het beste aansluit bij het doel. Brandwerende kluizen zijn te koop bij Allesveilig.nl